
NASZE WINA
Wina musujące
Henners Brut
Doskonała alternatywa dla orzeźwiającego stylu „szampanów”. East Sussex położone jest zaledwie godzinę drogi na południe od Londynu i posiada bardzo podobne do Szampanii warunki klimatyczne. Wynikiem tego jest wino starzone 48 miesięcy na osadzie, które ujawnia aromaty gruszek, białych kwiatów oraz wapienia z delikatnym tłem świeżo wypieczonej drożdżówki.
235 zł

Gostart
Harmonijny, wytworny smak unikalnej kompozycji winogron szczepów Riesling, Pinot gris i Pinot blanc. Stworzone według szkoły francuskiej z polskich owoców rosnących w tradycyjnym regionie winiarskim okolic Zielonej Góry. Swój doskonały smak GostArt zawdzięcza dojrzałym wino- gronom i unikalnemu mikroklimatowi winnicy Gostchorze położonej na zielonych wzgórzach, tuż nad rzeką Odrą, na obszarach Natura 2000 Krośnieńska Dolina Odry. Naturalny terroir Winnicy Gostchorze w postaci piaszczystej gliny ogrzewanej ciepłymi strumieniami wiatru znad łąk nadodrzańskich jest mocno wyczuwalny w aromatycznym, niemal kwiatowym bukiecie GostArt.

Sottoriva Prosecco Frizzante
Wino o słomkowo-żółtym kolorze, drobnych bąbelkach (frizzante), aromacie dojrzałych owoców, skórki chleba i drożdży. Doskonale towarzyszy przy każdym posiłku, idealne do dań rybnych. Wino niefiltrowane. Przed podaniem zaleca się delikatne przelanie wina do karafki aby uniknąć naturalnego osadu. Serwować w temperaturze 8-10° C. Ręczny zbiór winogron do małych pojemników na obszarze Susegana. Delikatne tłoczenie całych winogron. Naturalne dojrzewanie w butelce.

Włochy
Graziano Prà, Otto Soave
“Innowacja i czystość owocu - to główne cechy pożądane przez winiarza winnicy Pra - Graziano Prà. Jego Soave powstaje w całości ze szczepu Garganega, winorośli której wiek określa się na 30-60 lat. To wino średniej budowy, owocowe, przyjemnie mineralne. Świetnie współgra z szynką parmeńską czy risotto. Do wypicia teraz.” James Suckling, 90 punktów

Graziano Prà, Valpolicella Morandina
Wino produkowane z lekko podsuszonych (20 dni) winogron w smaku jest rześkie i soczyste, z aromatami gotowanych owoców, truskawek i wiśni. Wyczuwamy w nim również ziołową pikantność i lekką ziemistość oraz porzeczkowo-pieprzny posmak. Jest to zupełnie nowe oblicze Valpolicelli - bardzo lekkiej i “pijalnej”, ale też z charakterem i głębią.

Argiolas, Cardanera Carignano del Sulcis
Wino stworzone na bazie pochodzącego z Francji szczepu Carignano, uprawianego na włoskiej wyspie Sardynia, dało ciekawy miks specyfiki winogron (dużo garbników, czerwony owoc, przyprawy) z lokalnym terroir. W przypadku Carignano Cardanera lokalne uwarunkowanie przyczyniło się do stworzenia wina intensywnego, pachnącego ziołami śródziemnomorskimi, ale jednocześnie świeżego i dobrze zbalansowanego. Dojrzałe owoce leśne, a w tle nuty ziół przywołują na myśl urokliwy krajobraz Sardynii, a pod jakością podpisuje się jeden z najbardziej renomowanych producentów z wyspy (Argiolas).

San Marzano, Sessantanni Primitivo di Manduria 2015
Bardzo intensywne i jednocześnie eleganckie wino na bazie szczepu Primitivo. Obfity i złożony owocowy zapach z nutami śliwki, dżemu wiśniowego i tytoniu oraz lekko pikantnym posmakiem. Pełne, miękkie i bogate wino, z nutami kakao, kawy i wanilii.

Varvaglione, Papale Primitivo di Manduria 2018
Doskonałe, złożone, pełne, typowe Primitivo z południowych Włoch Bardzo intensywne i głębokie aromaty owoców leśnych, dżemu owocowego, czarnej porzeczki, jeżyny, jagód, wiśni, kakao i lukrecji. Przebijające się nuty waniliowe, czekoladowe oraz dymne.

Tenuta Sant'Antonio, Scaia Bianca 2018
Miękkie, zachęcające i intrygujące białe wino powstałe z mieszanki sczepów Garganega i Chardonnay. W aromacie wyczuwalne białe kwiaty akacji, jaśminu, jabłko, gruszka oraz bukiet cytrusów, takich jak ananas, grejpfrut, pomarańcza, mango czy banan.
Tenuta Sant'Antonio, Scaia Rossa 2018
Dobrze zbalansowane, świeże i intensywne wino bazujące na winogronach Corvina. Pachnie kwiatami róż i fiołków oraz owocami leśnymi, wiśniami, śliwkami, jeżynami, czerwonymi i czarnymi porzeczkami oraz malinami. W smaku pełne, o dobrej, krąglej strukturze.

Francja
Abbotts & Delaunay, Merlot
Intensywne, wytrawne, czerwone wino o ciemnej barwie i głębokich aromatach południa Francji idealnie oddających charakter szczepu merlot. Powstało w winnicy stworzonej z pasji dwójki winiarzy - Neridy Abbott i Laurenta Delaunay, reprezentujących dwa kompletnie różne regiony winiarskie - Australię i Burgundię. W smaku i aromacie wyczuwalne nuty czarnej porzeczki, jeżyny, wiśni, torfu, cynamonu i tymianku.

Chateau Clinet, Fleur de Clinet 2016
Drugie wino słynnego Chateau Clinet z Pomerolu. Kupaż 95% Merlot, 5% Cabernet Franc. Ciemnofioletowy kolor, w nosie jedwabisty aromat śliwki i czarnej porzeczki, z mocnym dodatkiem dębu i ziemi. W smaku wino bardzo eleganckie, powściągliwe, o delikatnej strukturze.

Maison Foucher, Le Chene Marchand Blanc Sancerre 2017
Bardzo dobrze zbalansowane i harmonijne białe wino z apelacji Sancerre, na bazie winogron Sauvignon Blanc. Wyczuwalne zapachy cytrusów, jabłka, agrestu, owoców tropikalnych (ananas, marakuja) oraz nuty kwiatowe z bardzo eleganckim, mineralnym posmakiem.
Ameryka Południowa
Bodega Garzón Reserve Tannat
Czerwony i głęboki tannat jest dziełem winnicy Garzón. Winogrona tannat, uważane za narodowy szczep Urugwaju, w tym wypadku zaowocowały winem o delikatnych i skoncentrowanych aromatach śliwek, malin, orzechów włoskich i przypraw korzennych.

Węgry
Bencze, Pinot Noir Blanc de Noir Virgo
Białe wino wyprodukowane z czerwonej odmiany, czyli tzw. blanc de noir. Podczas winifikacji dojrzewało ono na osadzie w beczce, przez co wyczuwalne będą w nim akcenty waniliowe i maślane. Pozostaje jednak wciąż sporo owocu i nieco surowej kwasowości w finiszu.

Australia
d'Arenberg, The Stump Jump White
Orzeźwiająca mieszanka szczepów Riesling, Sauvignon Blanc, Marsanne i Roussanne. W smaku bogactwo nut owocowych – soczystych białych (agrest) i żółtych (ananas, melon miodowy, cytryna), a także lekkich trawiastych. Wino wytrawne z wyczuwalną kwasowością, idealne na spotkania w gronie znajomych i rodziny.

Quarisa, Caravan Durif
Caravan Durif to jedna z lepszych propozycji Quarisa Wines, oparta na szczepie Durif, który jest ciągle rzadką i mało znaną odmianą winogron. Oryginalna nazwa szczepu pochodzi z Doliny Rodanu, jednak aktualnie większość upraw znajduje się w Nowym Świecie, np. w Kaliforni występuje pod nazwą Petite Sirah. Caravan Durif to mieszanka soczystych ciemnych owoców, beczkowych i zwierzęcych nut w otoczce pikantnych ziół. Wino jest pełne z wyczuwalnymi taninami. Oryginalna propozycja z południa świata!

Langmeil, Three Gardens SMG
“Mieszanka szczepów Shiraz (50%), Mataro (28%) i Grenache (22%) zaowocowała winem z aromatami dojrzałych jagód i jeżyn oraz posmakiem gorzkiej czekolady i lukrecji. Wyraźnie wyczuwalne są również aromaty dębowo-waniliowe (beczka) z lekką dymną nutą. Alkohol jest wysoki, ale wspaniale zbalansowany z intensywnością aromatów i smaków.”

Niemcy i Austria
Erbeldinger, Bechtheimer Spätburgunder
Urocze wprowadzenie do świata niemieckiego pinot noir prosto z winnicy Erbeldinger, która od ponad 50 lat z powodzeniem produkuje wino zgodnie z wytycznymi ekologicznymi. Wino rześkie, z jasnymi nutami truskawek, odrobiną kakao i lekkim ziemistym wykończeniem. Umiarkowany poziom alkoholu (12,5 procent) zapewnia przyjazne doznania, w szczególności w akompaniamencie jedzenia.

Weingut Haider, Blaufränkisch
“Przed krytyką można się bronić, wobec pochwały jest się bezbronnym” - mawia Martin Heider, senior rodu. Jego słodkie wina zyskały ponad 300 złotych medali. Producent również może pochwalić się wspaniałymi winami czerwonymi. Jeżyna, lubczyk, wiśnie, świeża kwasowość - tak powinno wyglądać codziennie wino czerwone

Portugalia
Portugal Butique Winery, Boina
Boina, czyli portugalski “kaszkiet”, jest dziełem butikowego producenta, który nie wstydzi się swojej butikowości i umieszcza ją nawet w nazwie: Portugal Butique Winery. Mimo krótkiej historii samego producenta, to czerwone wytrawne wino zaskakuje dojrzałością aromatów starych krzewów lokalnych odmian charakterystycznych dla siedliska rzeki Douro

Casa Santos Lima, Monte da Cacada
Wino wytworzone z najlepszych gron Alicante Bouschet, winorośli powszechnie sadzonej w Hiszpanii, Portugalii i Francji, głównie w regionie Langwedocja-Roussillon. Leżakowało przez 9 miesięcy w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu, dzięki czemu wygładzona została ekspresyjność. Zachwyca intensywnie rubinowym kolorem i oferuje wyjątkowe doznania. Początkowa kwasowość zostaje zastąpiona przez czekoladowe i dymne nuty, które z aromatami czarnego pieprzu stanowią intrygujące zestawienie.

Anselmo Mendes, Muros Antigos Escolha
Podstawowe wino pochodzące z ręki mistrza odmiany Alvarinho - Anselmo Mendesa. Stanowi mieszankę 3 lokalnych szczepów Alvarinho, Loureiro i Avesso. Jest owocowe, soczyste, chrupiące i wytrawne. Dominują owoce cytrusowe i odświeżająca kwasowość. Idealne do wypicia teraz, ale z potencjałem do starzenia do 2020 r. - Roger Voss,Wine Enthusiast

USA
Wente, Morning Fog Chardonnay
Morning Fog Chardonnay 2017 to ekspresyjne, ale jednocześnie zbalansowane wino z Doliny Livermore, stworzone z domieszką szczepu Gewurztraminer. W przeciwieństwie do niektórych kalifornijskich chardonnay, nie jest przeciążone dębową beczką, która w tym przypadku jest dobrze wkomponowana w aromaty owocowe. Wino zachowało równowagę między jasną kwasowością, a subtelnymi nutami ziołowymi, co pozwala zabłysnąć aromatom owoców.

Bałkany
Ivan Buhac, Graševina
Graševina od rodziny Buhač to wino lekkie, rześkie i przyjemnie kwasowe. Jej twórca znany jest z produkcji win w dobrej relacji jakości do ceny, co obecnie zdarza się nieczęsto na rynku chorwackim. W efekcie możemy cieszyć się doskonałym winem o dużym faktorze pijalności, ale bez zbędnej ekstrawagancji. Zharmonizowane smaki i aromaty świeżych owoców (jabłka, gruszki, cytrusy, ananas) z lekką nutą mineralną na finiszu powodują, że mamy do czynienia z naprawdę ciekawym do wypróbowania okazem. Plusem jest też elegancka i estetyczna etykieta, która będzie się dobrze prezentowała w każdych warunkach.

Hiszpania
Dominio de Tares, Baltos Mencia
Wino Baltos z lokalnego hiszpańskiego szczepu Mencia to ukłon w stronę wybijającego się jakościowo hiszpańskiego regionu Bierzo. Ręcznie zbierane grona z ponad 40-letnich krzewów, fermentacja na dzikich drożdżach oraz mieszana beczka amerykańska i francuska dały pięknie soczyste wino z przebijającymi aromatami ciemnych owoców (jeżyny, jagody, czarnej porzeczki, śliwki), lukrecji, leśnej ściółki, dębu i fiołka. Dzięki świetnej jakości wino zdobyło szerokie uznanie wśród popularnych krytyków jak Wine Enthusiast - 92 punkty czy Wine Spectator - 90 punktów.

RPA
Anwilka Vineyard, Stellenbosch 2008
Kupaż Syrah (48%), Cabernet Sauvignon (42%) oraz Merlot (10%). Wyczuwalne nuty śliwki, cedru, czekolady, jeżyny, papryki i tytoniu, posmak ziemisto-pieprzny. Kuszący aromat dobrze zintegrowanego dębu i fiołków. Wino w stylu Bordeaux, bardzo eleganckie i dojrzałe.